Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Centres de seguiment de la flora i fauna protegides
 

Centres de seguiment de flora i fauna protegides

Gomphus pulchellus
Ós bru
posta Pomacea |
Aquests centres s'encarreguen de les comandes que la Direcció General del Medi Natural, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, fa a Forestal Catalana, SA per al seguiment de les espècies de fauna i flora protegides de Catalunya. Les tasques s'agrupen en general en dos grans blocs (expedients):

Accions de conservació de l'ós bru a Catalunya i de prevenció dels danys que pot causar. En el marc d'aquest expedient es porten a terme tasques destinades a la conservació de l'ós bru a Catalunya, com ara l'estudi de la presència de l'espècie, mitjançant la detecció de rastres (excrements, petjades, restes de menjar, etc.) o pèls, la prevenció dels atacs que pugui ocasionar als ramats de muntanya, mitjançant el lliurament de gossos de protecció de ramats, o tasques de vigilància dels ramats d'oví i cabrum de la muntanya pirinenca, intentant fer compatible la presència de l'ós amb els usos del territori per als humans.

Gestió i maneig d'espècies de fauna i flora amenaçada a Catalunya. En el marc d'aquest expedient es porten a terme tasques destinades a la conservació de les espècies de fauna i flora amenaçada de Catalunya. En concret es fan estudis de seguiment de poblacions de diverses espècies, com ara l'ofegabous, el llangardaix pirinenc, l'esparver cendrós, la saboga, la trenca, el trencalòs, el voltor comú i el milà reial, diverses espècies de nàiades, en especial la Margaritifera auricularia, el cranc de riu autòcton; treballs encaminats a conèixer la distribució de diverses espècies de flora amenaçada de Catalunya i divulgar-ne el coneixement entre el Cos d'Agents Rurals; distribució d'insectes en perill d'extinció segons el Catàleg de fauna invertebrada amenaçada de Catalunya; compilació d'informació de diferents grups faunístics per conèixer-ne millor la distribució (ocells, mamífers no quiròpters, quiròpters, insectes); cartografia d'espècies amenaçades marines del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l'Empordà; cartografia de les zones de reproducció del corb marí a la Selva i al Baix Camp i de les zones de reproducció dels ocells procel·lariformes a la ZEPA Illes Medes - Montgrí - Baix Ter. Es determinen les línies elèctriques d'alta tensió que suposen un risc de col·lisió i d'electrocució per l'avifauna amenaçada. En el marc d'aquest expedient es porten a terme tasques destinades a avaluar l'impacte de les línies elèctriques d'alta tensió de Catalunya sobre l'avifauna i proposar mesures correctores
Data d'actualització: 05.07.2010